گزارش رسمی از آخرین وضعیت حادثه انفجار فولادغدیربه نقل از مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی یزد
محمد حسین تقوایی: اداره كل تعاون كار و رفاه اجتماعي استان يزد در گزارشی، آخرین وضعیت فاجعه انفجار فولاد غدیر یزد را به نقل از مدیرکل این اداره اعلام کرد، بنا به این گزارش امرالله فلاح زاده در مصاحبه رادیویی، گزارشی از هویت و تابعیت کارگران، جزییاتی از کارخانه و همچنین فرضیه احتمالی به عنوان عامل انفجار ارایه داده اما همچنان عامل اصلی انفجار و متهمین احتمالی آن به صورت رسمی اعلام نشده است.
روابط عمومي اداره كل تعاون كار و رفاه اجتماعي استان يزد در وبسایت رسمی این اداره، آخرین وضعیت فاجعه انفجار فولاد غدیر یزد را به نقل از امرالله فلاح زاده، مدیرکل تعاون، کار و امور اجتماعی استان اعلام کرد، بنا به این گزارش فلاح زاده در مصاحبه رادیویی با برنامه «نسيم صبح» ضمن عرض تسليت به همه خانوادههايي كه در اين حادثه جان عزيزانشان را از دست داده اند گزارشی از وضعیت پی گیری حادثه انفجار فولاد غدیر یزد ارایه داد.
گرچه این گزارش ابعادی مانند تابعیت کارگران را به صورت رسمی بازگو کرده است اما همچنان عامل حادثه به صورت فرضیه باقی مانده است، احتمالاتی که پیش از این نیز توسط کارشناسان محلی، مقامات استان و همچنین اهالی رسانه اعلام شده بود به قوت خود باقی است اما هرگز به صورت رسمی به عنوان عامل انفجار معرفی نشده است.
در مورد شرکت فولادسازی غدیر
در این گزارش آمده است: شركت فولادسازي غدير در اختيار بخش خصوصي در شهرك صنعتي يزد و در زمينه توليد شمش آهني با استفاده از كوره القایی است.
اين شركت داراي 3 كوره مي باشد كه به فاصله 5/1 متري از يكديگر بر روي سكويي به ارتفاع 3 متر قرار دارند .
كوره اي كه موجب حادثه شده ظرفيتي حدود 6 تن را داشته كه طبق اندازه گيري بعد از حادثه قطر دهانه كوره 94 سانتيمتر و عمق آن 150 سانتيمتر است .
وضعیت پرسنلی فولاد غدیر یزد
در بخش دیگری از این گزارش تصریح شده است، فولاد غدیر یزد، در سه شيفت كاري با ظرفيت حدود 7000 تن ، در سال 1386 موفق به اخذ پروانه بهره برداري از سازمان متولي شده و تعداد 97 نفر در سه شيفت كاري مشغول فعاليت هستند که از اين 97 نفر 4 نفر تبعه هندوستان و 1 نفر تبعه افغانستان و بقيه ايراني مي باشند و افراد اتباع بيگانه همه داراي پروانه كار مي باشند .
متاسفانه در زمان وقوع حادثه 21 نفر حادثه ديده اند كه دو نفر از افراد به صورت سرپايي در بيمارستان مداوا شده اند و يك نفر هم در بيمارستان بستري مي باشد و متاسفانه 18 نفر از عزيزان كارگر هم جان خود را از دست دادهاند. قابل ذكر است كه اين واحد از زمان بهره برداري بالغ بر17 بار مورد بازرسي قرار گرفته و موارد نقصي هم كه در كارخانه مشاهده شده به كارفرما مکتوبا ابلاغ شده كه بعضي از موارد توسط كارفرما اعلام شده كه رفع نقص گرديده .
عوامل احتمالی حادثه فولاد غدیر
مطابق با این گزارش فلاح، زاده در مصاحبه رادیویی خود تصریح می کند:با توجه به بررسي انجام شده در بدو وقوع حادثه و روز بعد از حادثه ، بازبيني هاي فيلم دوربين مداربسته خود كارخانه و مذاکرات و بازديد هاي اساتيد دانشگاه در داخل و خارج از استان ، صاحب نظران بخش فولاد و همچنین کارشناسی از تهران و كارشناساني كه از طرف اين اداره كل اعزام شده بودند و مذاكره با شاهدان عيني و كارگراني كه در آنجا حضور داشتند 5 فرضيه براي به وجود آمدن اين حادثه وجود دارد و ممكن است اين 5 فرضيه موجب پاشش(پاشیدن) مواد مذاب شده باشد .
پنج فرضیه احتمالی به عنوان عامل انفجار
طبق گزارش مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی بعداز بررسي هاي انجام شده و جلسات متعدد بر روي اين 5 فرضيه عواملي براي ايجاد اين حادثه نتيجه گيري شد كه عبارتند از:
1-وجود مايعات مثل آب و روغن به داخل كوره.
2-وجود قطعات سربسته در داخل كوره.
3-وجود نقص فني در تاسيسات و تجهيزات كوره.
4-وجود مواد منفجره دركوره.
5-كيپ كردن و پل زدن در دهانه كوره.
تجزیه و تحلیل کارشناسی انفجار
بر اساس گزارش مذکور، اين 5 مورد از جمله فرضيه هايي است كه كارشناسان با برگزاري جلسات و مذاکرات متعدد و مشاهده فيلمها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و به اين5 فرضيه رسيده اند كه ميتواند باعث ايجاد اين حادثه شده باشد كه در رابطه با هر كدام از اين فرضيه ها و با توجه به بررسي هاي انجام شده تاكنون دو مورد از اين 5 مورد منتفي است:
1-وجود مواد منفجره
2-وجود قطعات سربسته
ولي بحث نقص فني و كيپ كردن و پل زدن دهانه كوره و همچنين وجود مايعات نيازمند بررسي و دقت بيشتري مي باشد كه كارشناسان ، پيشكسوتان و اهل فن و صاحب نظر در حال بررسي هستند و انشااله در آينده نزديك به نتيجه قطعي خواهيم رسيد و نتيجه را در اختيار مقامات قضايي قرار مي دهيم و از طريق دستگاه قضايي پيگيري خواهيم كرد . در حال حاضر عواملي كه قابل بحث و بررسي است و تصميمي كه باتفاق كميسيون كارگري گرفته شد مقرر شد كه كارگروهي متشكل ازنمايندگان و كارشناسان اداره كل تعاون ، كار ورفاه اجتماعي ،سازمان صنعت ،معدن و تجارت و اداره استاندارد و دانشگاه علوم پزشكي تشكيل و با حضورشان در كليه شهرستانها واحدهاي مشابه را مورد بازرسي دقيق قرار دهيم و تمام مواردي كه بحث ايمني كار را در محيط كارگري خدشه دار مي كند را با جديت كامل پيگيري كنيم و در صورت مشاهده و نقص آن را با قاطعیت پيگيري كنيم تا در آينده شاهد حادثه اي مشابه به اين صورت نباشيم .
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 19,ژانویه,2025